fredag 30 april 2010

Boktjuven av Markus Zusak


Handlingen utspelar sig i Tyskland under andra världskriget. Det lite udda med den här boken är att det är Döden som är berättaren.

Huvudpersonen i hans berättelse är Liesel Meminger som är nio år när boken börjar. Hon åker tåg med sin mamma och lillebror. De är på väg till Molching där de ska lämnas till familjen Hubermann eftersom mamman inte kan ta hand om dem. På vägen dör Liesels bror och på marken vid hans grav hittar hon en bok, ”Dödgrävarens handbok” som hon tar med sig och hennes liv förändras för alltid. Med hjälp av sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker.

Vi får följa Liesel och hennes omgivning under krigsåren. Genom hela historien löper berättelsen om hennes kärlek till böcker och ord. Hon delar böckerna med den judiske man de gömmer i källaren, med grannarna i skyddsrummet som hon läser högt för när bomberna faller där ute och till sist den bok som räddar hennes liv.


Ja vad tycker jag? En klart läsvärd bok som faktiskt är lite annorlunda, troligen beroende på att det är Döden som är berättare och att han lägger in lite egna kommentarer. Den visar hur vardagen kunde te sig för vanliga människor under andra världskriget och att det inte alltid var så lätt att stå emot och tycka annorlunda…Jo jag tyckte om den och ger den 5 klöver av 5 möjliga.

söndag 18 april 2010

På det fjärde ska det ske Kajsa Ingemarsson


Boken handlar om Paula som kommer hem till Sverige efter att ha jobbat i USA. Hon vill fortsätta att leva som hon alltid gjort men upptäcker att alla i hennes omgivning håller på att bli ”vuxna”. Partykompisen Anna har träffat den stora kärleken och väntar barn, Rakel är mitt uppe i karriären och Johan, pojkvännen, börjar tappa tålamodet på henne.

Men Paula vill inte bli vuxen hon vill både ha kakan och äta den. Hon vill fortsätta att leva som hon gjort hittills. Fast kanske har omgivningen rätt? Kanske är ändå utbildning, fast jobb och en ring på fingret lösningen. Men en dag får hon ett erbjudande hon inte kan motstå och allt ställs på sin spets...

Jag blev lite besviken på den här boken. Kände mig smått irriterad på huvudpersonen och tänkte från och till ”klipp dig och skaffa dig ett jobb” dvs skärp dig. Visst var den underhållande skriven och ett trevligt tidsfördriv om man inte har något bättre för sig, men mer än 2,5 klöver av 5 får den inte

söndag 11 april 2010

Nefertiti dödsboken av Nick DrakeHandlingen utspelar sig i Egypten på 1300 talet f.kr

Farao Akhenaton och hans hustru Nefertiti har genomfört stora förändringar i landet. De försöker förändra samhället och rensa upp i det korrupta prästerskapet genom att bygga en ny stad och skapa en ny religion. Strax innan den stora invigningsfesten av staden och templet försvinner drottningen spårlöst.

Den unge brottsutredaren Rahotep från Thebe får i uppdrag att finna henne innan den stora invigningsfesten. Rahotep hamnar mitt i landets politiska maktspel och till sin hjälp får han en lokal polisman: Khety. Han har tio dagar på sig att hitta Nefetiti och om han inte gör det i tid kommer han inte att komma levande från staden och ....han kan inte lita på någon.

Detta är den första delen i en planerad trilogi av Nick Drake.

Jag gillar deckare och jag gillar historia –en perfekt bok för mig med andra ord? Och den är helt ok, jag ger den nog 4 klöver av 5 möjliga.

I skuggan av värmen av Lotta Thell

I skuggan av värmen av Lotta Thell

I skuggan av värmen är andra boken om Eva. Den version jag har läst innehåller även första delen ”Utan en tanke”. Böckerna är självbiografiska och handlar om Eva som började med narkotika redan som tonåring.

Utan en tanke - handlar om hur Eva som ung tas in på ett Hasselaliknande kollektiv och hur det är där.

I skuggan av värmen – berättar om tiden efter kollektivet. Nu arbetar hon som väktare samtidigt som hon missbrukar heroin. Här beskrivs hennes kamp att kunna göra både delarna och ändå få livet att fungera. En dag träffar hon polismannen Erik och de inleder ett förhållande. Han avslöjar hennes missbruk och lämnar henne, då går det snabbt utför för Eva. Men de kan inte släppa varandra och Erik försöker hjälpa henne ut ur missbruket. Jag ska inte avslöja slutet med det är spännande och jag ska absolut försöka få tag i de andra delarna om hennes liv. Fast boken handlar om ett så jobbigt ämne är den väldigt lättläst, hon skriver rakt på och utan skönmålningar om hur det var…

Boken var tänkt som ett avskedsbrev till Erik.


Detta är Lotta Thells andra bok om Eva och den berör väldigt mycket. Mycket stark.

Ny blogg

Här tänkte jag skriva om det jag läser för tillfället. Jag älskar att läsa men hinner inte göra det i den utsträckning jag vill...

Det kan väl hända att det slinker in något annat inlägg oxå det vet man aldrig