lördag 29 maj 2010

Louis Drax nionde liv av Liz Jensen


Louis Drax är en pojke i 9-årsåldern som råkar ut för den ena konstiga olyckshändelsen efter den andra. På hans nioårsdag åker familjen iväg på en utflykt där han ramlar ner från en klippa. Han överlever men hamnar i djup koma. I samband med olyckan försvinner hans pappa och mamman påstår att det är han som knuffat Louis över kanten. Men det är något som inte stämmer ...


Louis hamnar på en klinik i Provence, där dr Pascal Dannachet som är expert och har lite annorlunda behandlingsmetoder tar sig an honom. Samtidigt som dr Dannachet blir mer och mer engagerad i pojken blir han även mer och mer intresserad av Louis mamma. För att eventuellt kunna väcka Louis ur koman försöker han få reda på hur olyckan skett. Mer kan jag knappast berätta utan att avslöja för mycket av handlingen.


Boken har två berättare. Den ena är Louis och den andra är dr Pascal Dannachet och de har helt olika berättarspråk men det fungerar bra. En annan person som har en viktig roll i boken är den psykolog Louis har gått hos. Han kallas för Fet-Perez och mycket av det Louis berättar handlar om de diskussioner de har haft


Det är en annorlunda bok. På sätt och vis är det en "deckare" eftersom mycket av boken handlar om att ta reda på vad som hände på olycksplatsen och vart Louis pappa har tagit vägen, men den handlar nästan mer om personernas inbördes relationer och varför det har blivit som det blev. Jag tycker att boken var bra och ger den en stark fyra dvs fyra klöver av fem möjliga.

söndag 23 maj 2010

BokpaketHar precis hämtat mitt bokpaket från Adlibris. Nu längtar jag efter härlig sommarläsning på stranden.

tisdag 18 maj 2010

Tulpanfeber av Deborah Moggach


Tulpanfeber av Deborah Moggach
Jag har läst den på svenska men hittade bara den danska varianten på webben (det är därför det står Tulipanfeber på omslaget).
Handlingen utspelar sig i 1600-talets Holland. Cornelis Sandvoort är gift med den betydligt yngre Sophia och vill som många andra framgångsrika män skaffa ett porträtt av sig och sin hustru. Konstnären Jan van Loos får uppdraget och snart inleder han och Sophia en kärlekshistoria. I boken får vi även följa tjänsteflickan Maria och hennes kärlekshistoria med Willem och hur den påverkas av Sophias handlingar.


I kapitlen är det de olika huvudpersonerna som är berättare vilket gör att man får läsa handlingen ur deras olika synvinklar.
Vad tycker jag? Jag hade förväntat mig mycket mer av den här boken vilket gör att jag bara ger den en trea i betyg. Det betyder inte att den är dålig utan kanske att jag hade för höga förväntningar… Det är en trevlig bok och väl värd att läsa. Jag ger den tre klöver av fem möjliga.

lördag 15 maj 2010

Snabba Cash av Jens Lapidus


Snabba Cash av Jens Lapidus
Handlingen utspelar sig i nutid (dvs 2000-talet)0ch vi får följa de tre huvudpersonerna JW, Jorge och Mrado genom Stockholms undre värld.

JW är en svensk småstadskille som inget hellre vill är att få vara en av överklasskillarna runt Stureplan. För att finansiera detta säljer han kokain på inneställena i Stockholm City.
Jorge kan allt om kokainbusiness och gör en fantastisk rymning från Österåkeranstalten. Nu planerar han att hämnas på de som satte dit honom dvs juggemaffian och dess ledare Radovan
Mrado fd krigsförbrytare, som nu tillhör juggemaffian.


I början retade jag mig på språket, det är så korthugget. Men nu när jag läst boken kan jag inte tänka mig något annat språk... det passar in. Beskrivningarna av personer och miljöer känns realistiska (i alla fall för mig som inte hör hemma i den världen). Vi får följa dem var för sig ett kapitel i taget och får deras syn på händelserna ur olika vinklar, så småningom vävs deras historier ihop.

Jag tycker att det var en bra bok och ger den 4 klöver av 5 möjliga.

fredag 14 maj 2010

Tråkigt väder = film

Förra helgen var det tråkigt väder så dottern och jag ställde oss och grävde i "fyndlådorna" på IcaMaxi. Jag kom hem med en blandad kompott av gamla favoriter och sånt som jag vill se.

Det blev: "Damernas detektivbyrå", "Borta med vinden", "Muriels bröllop", "Allt flyter" och "Alla kungens män". Den sistnämnda skulle blidka maken eftersom de andra var tjejfilmer. Hittills har jag bara sett på "Allt flyter" och den blev en besvikelse, hade väntat mig betydligt mer av den. Det blir bara 2 klöver av 5 för den.

måndag 10 maj 2010

Morberg grillar av Per Moberg

Maken fyller år och då han tycker om att laga mat och även gillar Per Morbergs "Vad blir det för mat" tänkte jag att detta blir en perfekt present.

Vid en snabbtitt påminner den mycket om hans förra kokbok dvs. recept, bilder och lite personliga kommentarer mellan bilderna. Jag tycker att det är kul att han har en del fiskrecept med i boken eftersom det oftast blir kött, kött och kött när man grillar. Här finns också lite marinader, såser och tillbehör.

Jag gillar ju Per Morbergs matprogram och mat så jag ger boken en stark 4. Dvs 4 klöver av 5 möjliga.

onsdag 5 maj 2010

Den hemlige kocken av Mats-Eric NilssonEn bok som jag läste för nästan ett år sen, men som jag då och då går tillbaka till. Här granskas livsmedelsindustrin och dess kringindustrier, här beskrivs hur det fuskas och manipuleras med namn och tillsatser för att få maten att se bättre ut, smaka mer, hålla längre osv. Man får också lära sig att läsa innehållsförteckningarna och förstå vad det egentligen står där

Boken innehåller dessutom en inköpsguide, en säsongsguide och en E-nummerguide.

Jag tycker att det är en klart läsvärd bok. Jag visste att det var illa, men att det var så illa hade jag ingen aning om. Boken är lättläst och informativ och kan läsas i ett svep. Nu har jag den som uppslagsbok och går tillbaka då och då för att kolla något. Den låter tråkig när man beskriver den - men det är den inte. Den får 4,5 klöver av 5 möjliga.