lördag 26 juni 2010

Befriad av Catharina Ingelman-Sundberg

 Befriad av Catharina Ingelman-Sundberg 

Detta är tredje och sista boken om Anne Persdotter och hennes liv i Stockholm under medeltiden. De tidigare böckerna i serien är Brännmärkt och Förföljd. Här får vi återigen möta personerna som varit med i de tidigare böckerna Valborg, Magnus, Ingrid, Mattis och barnen Maria och Johan samt en del nya.

Anne driver sitt handelshus i Stockholm men råkar ut för svårigheter och kan inte längre fortsätta med det. Hon beger sig till Bergslagen där hon kommer i kontakt med den italienske köpmannen Leonardo. Han gör avtal med drottning Margareta om att sälja bergslagskoppar till Konstantinopel och Anne går in som hans kompanjon och följer med på resan.

Skeppet kapas och Anne tas till fånga. Hon hamnar hos vitaliebröderna på Gotland. Vi får följa hur hon tar sig därifrån, resan vidare till Konstantinopel och hem till Stockholm igen.

Jag har verkligen väntat på denna eftersom jag tyckte om de tidigare böckerna, men jag blev lite besviken. Förmodligen beror det på att jag blåst upp förväntningarna under tiden. Jag tycker om historia och Catharina Ingelman-Sundberg är kunnig och på detta område. Hon är dessutom en bra berättare vilket gör att man lär sig en hel del samtidigt som man får lite avkopplande läsning.

Jag ger den tre klöver av fem möjliga

Vill ni kika på Catharina Ingelman-Sundbergs hemsida kan ni klicka här


måndag 21 juni 2010

Flickorna i Villette av Ingrid Hedström


Flickorna i Villette av Ingrid Hedström


Detta är den andra boken av Ingrid Hedström, jag har inte läst den första men det gick bra ändå. Ibörjan hade jag lite svårt med alla namn men det berodde nog mest på att jag var lite okoncentrerad de första kapitlen.  När jag läst ut boken kom jag till ett personregister över de som är med i boken. Med tanke på vad jag skrev om min okoncentrerade läsning hade det varit bättre om det stått först i boken.

Huvudperson är undersökningsdomare Martine Poirot och handlingen utspelar sig i den fiktiva staden Villette sur Meuse. I staden firas Johannesnatten med festival och folkfest. På väg hem efter festnatten mördas tre flickor och ganska snabbt grips en ung man från trakten.

Då staden ansökt som att bli europeisk kulturhuvudstad är de styrande glada över gripandet, det är ju inte så lyckat med ett trippelmord när man har Europas journalistkår på plats. När madame Poirot inser att den gripne förmodligen är oskyldig och börjar leta efter andra mördare blir det politiska komplikationer. Politikerna vill att mordet ska klaras upp snabbt och de försöker få bort henne från undersökningen.
 
En av de äldre poliserna i utredningen gör kopplingen till ett mord som skett i staden flera år tidigare och vid närmare undersökning visar det sig att det handlar om en seriemördare som hållit på i flera år och i olika länder.
 
Parallellt med mordhistorien går en historia från tiden för andra världskriget och i slutet vävs dessa ihop.

Boken är lättläst och miljöerna är levande, man kan nästan se staden och folklivet framför sig. Att jag kunde klura ut mördaren innan boken var slut tycker jag alltid är lite tråkigt men på det stora hela var det trevlig läsning. Jag kan mycket väl tänka mig att läsa fler böcker av Ingrid Hedström. Jag tror att personerna kommer att utvecklas ju fler böcker hon skriver och jag tycker om att läsa om personer som jag ”redan känner” Mitt betyg blir en stark trea. Så tre klöver av fem möjliga.

fredag 11 juni 2010

Nytt bokpaket


Igår kom mitt nya paket från Adlibris. Nu är sommaren räddad.

söndag 6 juni 2010

Först när givaren är död av Anna JanssonFörst när givaren är död av Anna Jansson

Huvudpersonen i denna bok är den gamla änkan Frida Norrby. I ett bankfack hittar hon kartor som hennes man lämnat efter sig - vad betyder de? Varför är de så viktiga att någon bränner ner Fridas hus? Först tror man att Frida dött i elden men hennes kvarlevor återfinns inte, däremot hittar man ett spädbarnsskelett. Varför fanns det i Fridas hus och vems är barnet? Strax därefter mördas grannflickan Camilla och distriktsköterskan Ingrid (som var den sista som såg Frida innnan branden) försvinner - handlingen kan börja.


Frida ger sig ut på nätterna för att gräva enligt de markeringar som finns på makens gamla kartor. Kartor som kommer att skriva om Sveriges historia . Kartor som visar att Birka egentligen låg på Gotland. För att lyckas med detta måste hon hitta graven som finns utmärkt. Till sin hjälp har hon värstingen Joakim, deras relation tycker jag förhöjer boken avsevärt.


Detta är den tionde boken om kriminalinspektör Maria Wern, handlingen utspelar sig i Roma på Gotland. Jag har alltid gillat Anna Janssons böcker men jag har haft lite svårt att förlika mig med att hon efter några böcker flyttade handlingen från fastlandet till Gotland. Nu har jag vant mig vid det och böckerna är återigen lika bra som de brukar vara. Som vanligt vävs Marias vardagliga liv ihop med polisutredningen. Personernas historia och inbördes förhållande spelar stor roll för handlingen.


Detta är avkopplande läsning med en lagom dos spänning och humor. Underhållande läsning för stunden och precis som i det förra inlägget vill jag ge den en fyra fast proffs nog skulle nöja sig med en trea. Men det är ju fördelen med en egen blogg - jag får ge den det betyg jag vill. Det blir alltså fyra klöver av fem möjliga.

tisdag 1 juni 2010

Den dubbla tystnaden av Mari Jungstedt

Tre par, goda vänner och grannar från samma villaområde ger sig iväg på sin årliga semestertripp. Denna gång bär det iväg till Bergmanveckan på Fårö och märkning av sillgrissleungar på Stora Karlsö. På Fårö försvinner en av kvinnorna under en cykeltur och på Stora Karlsö sker mordet som drar igång polisutredningen.

Bland de sex personerna i sällskapet finns flera hemligheter som polisen får nysta i. Som vanligt får vi även följa poliserna Anders Knutas, Karin Jacobsson samt journalisten Johan Bergs vardagsbekymmer/familjeliv vid sidan av mordhistorien. Lite mindre av det i denna bok än det brukar vara (vilket jag tycker är synd).


Jag tycker om Maris böcker och personerna i dem, men denna känns inte lika bra som de tidigare. Jag ger den ändå en fyra, men proffstyckare skulle säkert inte ge den mer än en trea. Det blir fyra klöver av fem möjliga.

Vill ni kolla Maris hemsida är adressen www.jungstedtsgotland.se/