måndag 19 juli 2010

När kalla nätter plågar mig av Jessica Andersson och Lena Katarina Swanberg


När kalla nätter plågar mig av Jessica Andersson och Lena Katarina Swanberg
Jessica Andersson berättar om sin uppväxt och om sin karriär fram till nu. Om svårigheterna att kombinera familjeliv och artistkarriär.

Hon berättar om sin barndom med en missbrukande mamma. Mammans ofta våldsamma män om hur de ständigt flyttade runt för att slutligen splittras när syskonen placerades i olika fosterhem. Jessica berättar om hur det är att växa upp med att ständigt bli sviken att känna att man inte hör hemma någonstans. Osäkerheten då hon helt plötsligt kunde flyttas från en fosterfamilj till en annan utan förvarning. Vi får följa hennes första steg i musikbranchen fram till nu när hon är en framgångsrik artist.

Som hon säger är boken skriven så som hon själv upplevde det och utifrån hennes egna minnen. Ibland hade det varit spännande att läsa om vad som ligger bakom vissa händelser tex. hur resonerade fosterfamiljer, socialtjänst m.fl. när vissa situationer uppstod. Boken är inte så välskriven men jag tycker att handlingen väger upp det. Jessicas berättelse känns ärlig och jag är tacksam över min egen trygga och skyddade uppväxt.

För varje sålt exemplar av boken skänker förlaget och Jessica 20 kronor till Rädda barnen (en organisation som arbetar med att skydda barnens rättigheter)torsdag 8 juli 2010

Hjärtats Mörker av Jonas Moström


Hjärtats Mörker av Jonas MoströmTvå småpojkar som leker indianer i skogen hittar en död kvinna. Allting tyder på att det är ett sexmord.
Den enda ledtråden efter mördaren tycks vara den röda Golf som lämnat området strax efter mordet. Kommissarie Johan Axberg och hans kollegor vid Sundsvallspolisen har inte mycket att gå efter när de tar upp jakten på mördaren.

Samtidigt har Axbergs bäste vän läkaren Erik Jensen äktenskapsproblem. Sara som är arbetslös börjar tröttna på att gå hemma. Hon åker iväg på en skrivarkurs i Frankrike, där hon har en affär med en av de andra kursdeltagarna.

Hjärtats mörker är Jonas Moströms tredje kriminalroman om Johan Axberg och Erik Jensen och den  utspelar sig liksom de tidigare i Sundsvall. Som väntat flätas de två historierna ihop ju längre in i boken man kommer.

Jag tycker mer och mer om hans böcker ju mer jag börjar ”känna” karaktärerna och ger den fyra klöver av fem möjliga.Författarens hemsida http://www.jonasmostrom.se/

Matporr
Inspirerad av Fru Choklad har jag varit och shoppat matböcker idag. Det blev: "Smaker från Saltå kvarn" och "a piece of cake" av Leila Lindholm. 
Nu ska här läsas och njutas och inspireras.

tisdag 6 juli 2010

Dödens Pendel av Jonas Moström


Dödens Pendel av Jonas MoströmDet har inträffat en del dödsfall i Sundsvallstrakten, folk som oväntat dör i sömnen. Ingen misstänker något onormalt men en av de anhöriga hävdar dock envist att hans mammas död var onormal. Någon har varit inne i hennes rum.

När även unga människor drabbas börjar kriminalkommissarie Johan Axberg att undra om det trots allt inte handlar om mord speciellt som alla de döda saknar en klocka. Jakten på en seriemördare drar igång. 

Detta är Johan Moströms debutroman. Jag har redan läst hans andra bok Svart Cirkel (som jag tyckte mycket bra om) och tänkte därför ta första boken nu
Det är en klassisk polisroman, spännande och välskriven. Huvudpersonerna är radarparet Johan Axberg (kriminalkommissareie) och hans vän Erik Jensen (läkare). Deras yrkesroller och privata relation vävs ihop i handlingen och de återkommer i de tre böcker jag har läst. Jag gillar att man får följa huvudpersonernas vardag som en parallellhistoria till deckargåtan.

Författarens hemsida http://www.jonasmostrom.se/


Boken är spännande och välskriven och jag tycker att den är värd fyra klöver av fem möjliga.