söndag 29 augusti 2010

Om det så skulle kosta mig livet av Margaretha Sturesson

Om det så skulle kosta mig livet av Margaretha Sturesson
Margaretha Sturesson är en välutbildad fyrabarnsmamma. Hon och hennes familj har tidigare engagerat sig i svenska kyrkan men när Kristet Center Syd startade gick de med där. De var intresserade av det sociala arbetet som frikyrkoförsamlingen ägnade sig åt och kände att de kunde göra nytta där.

De flyttade in i ett hus som församlingen ägde, barnen gick i församlingens skola och Margaretha var anställd av församlingen som biträdande rektor i deras skola och som styrelseledamot i församlingen.

Pastorn påstod att han kunde se vilka i församlingen som bar på demoner. Margaretha var en av dem som gjorde det. Hon blev föremål för våldsamma demonutdrivningar med häftiga böner och handpåläggning. Dessa ”befrielseprocesser” kunde pågå en hel dag. En del av tiden pressades hon mot golvet av de andra församlingsmedlemmarna och om hon försökte komma undan höll de fast henne. Församlingsmedlemmarna förbjöds att titta på henne eller prata med henne. Trots de otaliga befrielseprocesserna såg pastorn fortfarande demoner i Margaretha.

Maken jobbade på annan ort och var bara hemma på helgerna, han märkte därför inte vad som höll på att hända. Utfrysningen och övergreppen tärde på Margaretha och 2005 orkade hon inte längre, hon försökte begår självmord. Maken Sven kom hem efter hennes självmordsförsök och körde in henne till psyket. Han gav henne ett ultimatum, antingen skulle hon lämna sekten eller så skulle han lämna henne. Läkaren var lika hård, om hon inte gick med på vård skulle han tvångsomhänderta henne. Efter upprepade självmordsförsök blev Margaretha inlagd med rött vak på psykiatriska kliniken. Där kom hon att stanna i ett och ett halvt år.

Om det så skulle kosta mig livet är en sann berättelse av Margaretha Sturesson, som lämnat sekten Kingdom Center, i Höör. Hon berättar om hur det är att vara både förövare och offer i samma person och om att till slut lyckas ta sig ur ett medberoende.


Det är en intressant bok om både fysisk och psykisk misshandel i Guds namn. Den visar hur misshandeln bryter ner en människa och även hur svårt det är att till slut kunna återgå till ett normalt liv. Boken är väldigt självutlämnande. Margaretha Sturesson har skrivit boken som en del av sin terapi vilket gör att vissa händelser återkommer på flera ställen i boken. Vi får läsa om hur hon mår, vad hon tänker och känner under terapin. Då hon skriver så personligt som hon gör blir boken mycket verklig och man kan nästa förstå att allt detta oförståeliga hon skriver om verkligen har hänt.

Boken är klart läsvärd och jag ger den tre klöver av fem.onsdag 18 augusti 2010

Rymmaren av Thomas Bodström

Rymmaren av Thomas Bodström

Miros kusin blir mördad inne på Österåkeranstalten. En polisutredning drar igång men fångarna vill inte hjälpa till. Miro som själv sitter på Österåkersanstalten inser att han står på tur att bli mördad och bestämmer sig för att rymma. Han tvingar sin advokat Douglas att hjälpa honom. 

Polisutredningen har lyckats få fram två misstänkta och får dem dessutom med hjälp av lite skumma metoder dömda. Försvarsadvokaten till en av de anklagade är övertygad om deras oskuld och hittar med tips från polisen Susanne bevis för att de inte fått en helt rättssäker rättegång. Parallellt med detta får vi följa det politiska spelet i maktens korridorer angående detta ärende. 

Genom de olika personerna i boken: justitieministern, en generaldirektör för kriminalvården, en länskriminalchef, försvarsadvokaten Mattias, Miro, Miros advokat Douglas, polisen Susanne får vi se historien ur olika vinklar.
  
Trots att det finns förtäckt politik inblandad i boken är den bättre än jag trodde. Den får tre klöver av fem

söndag 8 augusti 2010

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann  av Jonas Jonasson


På sin 100-årsdag bestämmer sig Allan Karlsson för att han inte vill vara med om äldreboendets firande av honom. Han kliver helt sonika ut genom fönstret och ger sig av. Han lyckas ta sig ända ner till stationen där han kliver på en buss och reser så långt pengarna räcker.

Innan dess har han lovat att passa väskan åt en ung man som behövde gå på toaletten men då bussen kommer och ynglingen inte kommit ut från toaletten tar Allan helt sonika med sig väskan. Det är början på äventyret.

Det blir en resa genom södra Sverige där Allan träffar nya vänner och där folk dör i hans kölvatten. Allan och hans vänner jagas av såväl kriminella gäng som polisen.

Boken har två parallella historier den ena är nutidens resa och den andra är Allans livshistoria fram till idag. Det visar sig att Allan trots att han är totalt ointresserad av politik har träffat nästan alla stora politiker under 1900-talet och på ett eller annat sätt varit inblandad i världshändelserna.

Boken är lättläst och smårolig och helt osannolik. Det bästa sättet att beskriva den är att säga att det är en dråplig historia. Den lämnar väl inga djupare spår i själen men den har varit helt perfekt för sommarsemestern. Jag tycker om den och ger den 4 klöver av fem möjliga