söndag 19 september 2010

Utan ett ord av Linwood Barclay

Utan ett ord av Linwood BarclayCynthia är 14 år. Hon försöker vara rebellisk och smiter iväg med sin betydligt äldre pojkvän. De sitter i hans bil och dricker när hennes pappa hittar dem och släpar med hem henne. Cynthia är jättearg och skriker till sina föräldrar att hon hatar dem och önskar att de vore döda, innan hon slänger igen dörren till sitt rum och somnar. När hon vaknar på morgonen är huset tomt och hennes föräldrar och storebror är borta. Det finns inte ett spår av dem, inga ledtrådar, inga meddelanden.

Cynthia växer upp. Hon gifter sig med Terry som är den som är berättaren i boken och de får en dotter.

Efter 25 år ställer Cynthia upp i ett TV program om olösta brott. När programmet sänts börjar det hända saker. Bland annat ringer telefonen och en mansröst säger att hennes familj förlåter henne och efter det händer ytterligare små nästan omärkliga saker. Saker som gör att det står klart att något inte står rätt till. Terry är dock inte säker på om det någon utomstående som orsakar dem, eller om det är Cynthia själv som mår så pass dåligt att det är hon som orsakar problemen omkring dem… Sen vill jag inte avslöja mer för då förstör jag läsningen för er.

Första halvan av boken är lite halvseg (inte mycket men lite grann) men spänningen stegras och håller i sig in i det sista. Jag ger den fyra klöver av fem.

lördag 11 september 2010

Mord med ett leende av J D Robb


Mord med ett leende av J D Robb


J D Robb är Nora Roberts pseudonym när hon skriver om Eve Dallas. Det är en deckare som utspelar sig i framtiden på 2050-talet. Det är den fjärde boken i serien (jag har inte läst de tidigare).

Eve och Roarke är nygifta och under bröllopsresan inträffar ett mord där en rymdtekniker hängt sig med ett leende på läpparna. Väl tillbaka på jorden inträffar flera självmord som Eve så småningom kopplar ihop genom upptäckten av en minimal skada på hjärnan vid obduktionen. Den gemensamma nämnaren är självmord i samband med virtuell verklighet (som kompliceras av att Roarkes företag producerar sådana tillbehör) och att de döda mött döden leende.

Jag tycker oftast om Nora Roberts småromantiska berättelser, de brukar vara lättsam underhållning när man bara vill koppla av. Men det här gillar jag inte, dessutom kom jag nästan direkt på boven i dramat. Jag ger den bara två klöver av fem möjliga.

lördag 4 september 2010

Bortgift mot sin vilja av Leila

Bortgift mot sin vilja av Leila


Leilas föräldrar kommer från Marocko men Leila är född i Frankrike. Hon växer upp som ensam flicka bland flera bröder. Hon förväntas jobba hemma och hjälpa sin mamma med allt från städning till att laga mat samt att passa upp på sina bröder. Hela tiden övervakas hon, hennes bröder får gå ut själva men det får inte Leila. Hon beskriver sina försök till tonårsrevolt och hur de blir kvästa.

Leila får dela rum med bröderna och utsätts till och med för övergrepp av en av dem. När hon är 21 år blir hon bortgift mot sin vilja med en man som är 15 år äldre och som behöver ”papper” för att kunna bosätta sig i Frankrike. Hon kämpar för att slippa och det går så långt att hon får nervösa sammanbrott pga depression. Trots detta genomförs bröllopet. Svärmodern är en riktig bitch som kommer till Frankrike och förväntar sig att bli uppassad av Leila. Hela sitt liv har Leila kämpat för att få lite frihet och ekonomiskt oberoende. Först hemma mot familjen och sen mot sin man och hans mamma, hon blir mer och mer deprimerad. Till slut inser hon att det inte kommer att fungera och då hon är den som tjänar pengar i familjen. Hon bryter ihop och misslyckas flera gånger med sina självmordsförsök.


Leila ger oss en inblick om hur det är att leva i en hederskultur. Hur det är att vara fransk medborgare men ändå inte. Hur det är att inte ha några rättigheter på grund av sitt ursprung och sin familj. Hur hedern styr hela hennes liv, hennes familjs liv och även omgivningens liv.

Leila vill inte avslöja sitt fulla namn med tanke på sin familj, sina vänner eller sina grannar. Att erkänna det hon gör i sin bok är för många en skam och hon vill inte utsätta dem för det.

Samtidigt som det är skrämmande att man lever på detta sätt och har sådan människosyn i dagens samhälle är boken intressant och ger en liten inblick i ett för mig helt främmande och okänt sätt att leva och tänka. Det finns trots allt flickor och kvinnor som lever på samma sätt som Leila fast här i Sverige.

Boken är bra och jag ger den 4 klöver av fem