lördag 30 oktober 2010

Kvinnorna på 10:e våningen av Karin Alfredsson

Kvinnorna på 10:e våningen av Karin Alfredsson 
Den svenska biståndsläkaren Ellen Elg arbetar på sjukhuset i Hanoi. På sjukhuset inträffar en mängd förlossningar med unga mödrar där barnen är dödfödda och försvinner till destruktion. Alla förlossningarna har samma läkare och samma sköterska och sker lite vid sidan av den övriga verksamheten. Ellen kommer även i kontakt med flickprostitution, kvinnomisshandel och korruption.

I närheten av Ellens bostad arbetar den gamla cigarettförsäljerskan Lieu som ser märkliga saker från sin handelsplats på trottoaren. Hon ser bland annat hur kvinnan med sportbagen säljer nyfödda barn i parken.

Sen är det soldaten som vet hur det gick till under kriget och hur vissa män kan beter sig mot prostituerade.

Boken beskrivs som en dokumentär thriller och det mesta i den är sant och bygger på verkliga händelser. Den känns väldigt verklig och man önskar att verkligheten inte vore så hemsk som den är. Detta är den andra boken i serien om den svenska kvinnoläkaren Ellen Elg. För den  första boken i serien fick Karin Alfredsson Svenska Deckarakademins debutantpris 2006.Vill ni veta mer kan ni gå in på hemsidan


Jag tycker att det är en riktigt bra bok. Jag tycker om personerna i den, kvinnoperspektivet och den realistiska handlingen. Nu vill jag läsa fler böcker av Karin Alfredssons. Jag ger den 4,5 klöver av 5 möjliga.

söndag 24 oktober 2010

Morden i Oxford av Guillermo Martínez

Morden i Oxford av Guillermo Martínez
Los crímenes de Oxford
En ung student (man får aldrig veta hans namn) från Buenos Aires kommer till Oxford för att skriva en matematisk avhandling. Han hyr rum hos en äldre rullstolsburen dam. Strax efter hans ankomst blir den gamla damen mördad.

Samtidigt får den kände matematikprofessorn Arthur Seldom (som har skrivit en bok där ett av kapitlen handlar om hur matematik och sannolikhet kan användas för att lösa seriemord) ett kryptiskt meddelande, där det står: "Den första i ordningen" tillsammans med en matematisk symbol.

Strax därefter inträffar ytterligare ett mord och även denna gång får Seldom ett liknande meddelande. Mördaren verkar vara ute efter att utmana Seldom. Men hur ska symbolerna tolkas och vem är nästa offer? Härjar det en seriemördare i Oxford?

Detta är en pusseldeckaredeckare av den gamla hederliga sorten, typ Agatha Christie. Det är trevlig underhållning utan att bli så spännande att man inte kan lägga ifrån sig den. Det oväntade slutet är en liten extra bonus vilket gör att den nog ändå hamnar på tre klöver av fem möjliga.

lördag 16 oktober 2010

Försoning av Ian McEwan


Försoning av Ian McEwan "Atonement"


Boken börjar sommaren 1935 i familjen Tallis hem. Vi får följa en enda dag genom de olika huvudpersonerna. Detta gör att samma händelse ses från olika perspektiv beroende på vem som berättar den.

Trettonåriga Briony Tallis ser från fönstret i sitt flickrum hur hennes äldre syster Cecilia tar av sig kläderna och dyker ner i trädgårdens fontän, mitt framför ögonen på deras barndomsvän (städerskans son) Robbie Turner. Det blir upptakten till en besynnerlig och skrämmande dag som innan den är slut kommer att förändra de tre ungdomarnas liv för alltid. Robbie och Cecilia kommer att ha överskridit en gräns och de blir offer för den yngre flickans fantasier. Briony kommer att begå en handling som hon kommer att ägna resten av sitt liv åt att försöka sona.

Nästa avsnitt utspelar sig under andra världskriget och sista avsnittet under slutet av 90-talet. Men även dessa avsnitt genomsyras av det som hände den där sommardagen 1935. 

Jag kände inte för att läsa den här typen av bok just nu men den var så bra att när jag väl börjat bara fortsatte jag att läsa och läsa och läsa, den ”grep tag i mig”. 

Första delen är typsikt brittisk men långsam handling, herrskap och tjänstefolk, överklassmiljö osv och man tycker inte att det händer något alls. Men ändå går handlingen framåt. Nästa avsnitt utspelar sig under andra världskriget både under engelsmännens reträtt genom Frankrike och på ett sjukhus i London och här flyter tiden på. Sista avsnittet är bara en kort episod men väldigt gripande.

Jag har inte sett filmen och efter boken vet jag inte ens om jag vill se den… Men boken var väldigt bra och jag ger den 4 eller nästan 5 klöver. 

lördag 2 oktober 2010

Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón

Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón - El juego del ángel


Handlingen utspelar sig i Barcelona på 1920-talet. Huvudperson är David Martín som arbetar på tidningen där hans pappa var nattvakt. Han avancerar från springpojke till journalist och börjar så småningom skriva böcker (skräckromatiska berättelser). Han får ett slavkontrakt med förläggarna Barrido och Escobillas där han under pseudonym skriver böcker på löpande band. Han bosätter sig i ett gammalt tornhus och är olyckligt kär Cristina.

En dag kontaktas han av den franske förläggaren Andreas Corelli som ger honom ett erbjudande. Corelli vill att David under ett år ska skriva en bok som ska vara en ny religion. En bok ”av ett slag som världen aldrig tidigare skådat”. David säger först att det inte går då han är bunden av ett annat kontrakt men Corelli lovar att ordna detta. David får 100 000 pesetas - och något annat?

Cristina gifter sig med en annan, människor i Davids närhet dör under mystiska omständigheter och han börjar upptäcka samband mellan sig själv och den tidigare ägaren av tornhuset som dessutom verkade ha haft samma uppdrag som David.  När David börjar forska om den tidigare ägaren dras han in i en gåtfull och mardrömslik karusell som bara snurrar på. En karusell där gränsen mellan verkligt och overkligt suddas ut

I boken får vi träffa en tidigare generation av bokhandlaren Sempere och återknyta bekantskapen med ”De bortglömda böckernas kammare”.

Vad tycker jag? Jo jag tycker att det är svårt att beskriva handlingen utan att avslöja för mycket. Men tyckte man om ”Vindens skugga” kommer man att tycka om den här boken. Jag har egentligen lite svårt för det här mystiska där allt inte förklaras på slutet men den får ändå fyra klöver av fem, för boken fängslar och man vill inte lägga ifrån sig den.