tisdag 23 november 2010

Middagssällskapet av Saskia Noort

Middagssällskapet av Saskia Noort De Eetclub
Middagssällskapet av Saskia Noort


Det unga paret Karen och Michel flyttar med sina två döttrar från Amsterdam ut till landet. Karen tycker till en början att det är lite tråkigt i byn eftersom hon inte känner någon. Men snart får de kontakt med andra familjer i samma situation. De börjar umgås och äta middagar tillsammans.

En natt brinner huset upp för ett av paren. Mannen dör men hustrun och deras två barn överlever. Det visar sig att branden startats av mannen och klassas som mordbrand.

Efter begravningen försvinner en av kvinnorna och hittas senare svårt skadad utanför ett hotell. Karen vägrar tro att väninnan försökt begå självmord och börjar undra hur det kommer sig att två stycken från middagsällskapet omkommit på så kort tid. Vad döljer sig egentligen bakom vännernas fasad. Ju mer hon gräver ju fler konstigheter upptäcker hon

Hon är ensam i jakten på sanningen på vad som har hänt. De andra verkar vilja fortsätta som det alltid har varit. Vem kan hon lite på? 

Boken är intressant eftersom den utspelar sig i Holland en miljö som inte är så vanlig i de böcker jag brukar läsa, dessutom tycker jag boken är mer deckare än skönlitteratur. Jag ger den tre klöver av fem möjliga.

fredag 12 november 2010

Askungar av Kristina Ohlsson

Askungar av Kristina Ohlsson

Polisgruppen i boken består av den medelålders och smått legendariske Alex Recht, en kommissarie som många vill jobba med. Kriminalinspektör Peder Rydh som är en  relativt nybliven tvillingpappa med problem hemma och den verkliga huvudpersonen den civila utredaren Fredrika Bergman samt Ellen deras kontorist.

Ett tåg från Göteborg till Stockholm får tekniska problem och blir stående i Flemingsberg. När tåget rullar vidare finns en förtvivlad mamma kvar på perrongen som ser tåget med sin  sovande dotter försvinna i fjärran. När tåget anländer till Stockholms Central är flickan spårlöst försvunnen.
Polisutredningen fokuserar snabbt på flickans pappa och man lägger allt krut på att finna honom, den enda som drar åt ett annat håll är Fredrika.

I boken får vi dessutom läsa om två andra kvinnor. Den ena kvinnan gömmer sig för sin ex pojkvän och hon tror hon vet varför flickan försvunnit. Hon ringer och tipsar polisen.
  
Den andra kvinnan lever med en man som misshandlar henne när hon inte lyder honom. Är det samma man? Är han den som fört bort flickan?

Sen försvinner ett barn till denna gång ett spädbarn som sov i sin barnvagn utanför hemmet.

Vilken är den gemensamma nämnaren för de försvunna barnen? Mammorna känner inte varandra och har ingenting gemensamt.
  
Detta är Kristina Ohlssons deckardebut och jag tycker att den är riktigt bra. Boken är spännande och har ett bra flyt. Persongalleriet lovar gott inför kommande böcker. Jag ger den fyra klöver av fem möjliga

fredag 5 november 2010

Sommarsystrar av Judy Blume

Sommarsystrar av Judy Blume Summer Sisters

Handlingen utspelas runt den alldagliga Victoria (även kallad Vix) och den populära och rika Caitlin. De träffas första gången när de är i tolvårsåldern och Caitlin ber Victoria följa med henne till pappans hus på Martha's Vineyard för att fira sommarlovet där. Trots att de är så olika och kommer från olika hemförhållanden blir de bästisar och det blir många somrar tillsammans. Somrar där de delar på hemligheter, kärlekshistorier, drömmar om framtiden och fantasier om vuxenlivet.

De första åren är de oskiljaktiga, men med åren blir olikheterna tydligare och de glider ifrån varandra.  Caitlin vägrar lämna sitt vilda ungdomsliv och flackar runt världen medan Victoria satsar på utbildning och karriär. De förblir vänner även om kontakten blir mer sporadisk och till slut försvinner helt.

Men en dag, efter många års tystnad ringer Caitlin och ber Victoria vara tärna på hennes bröllop. Med blandade känslor tackar hon ja, och inte blir det lättare när hon får veta vem Caitlin ska gifta sig med

Vad tycker jag? Det är en ”varken eller bok”.  En bok att ha om man är hemma och är sjuk eller vill slappa på stranden… den är underhållande för stunden.

Jag ger den knappt tre klöver av fem möjliga. Det är ingen dålig bok men den saknar något…