fredag 16 december 2011

Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg

Tempelbranden av Catharina Ingelman-SundbergTempelbranden av Catarina Ingelman-Sundberg


När boken börjar är Åsa i 9-årsåldern och hon har fått i uppgift att gå till visthusboden för att hämta lök. Då kommer det ryttare in på gården, de stormar in i huset och kräver att gårdsfolket ska konvertera till kristendomen. När de vägrar blockerar männen dörren och tänder eld på huset. Åsa försöker förtvivlat få upp dörren för att rädda sin familj. Männen tar med sig Åsa och kung Stenkil överlämnar henne i stormannen Jarlabankes vård. Där uppfostras hon som om hon vore hans egen dotter.

Åsa växer upp till en vacker och egensinnig kvinna som utbildas till runristare. Jarlabankes släkt är kristen men Åsa vägrar att överge sin hednatro. Tre män kommer att spela stor roll i hennes liv, den första är Björn Runristare, den andre är Erik hedningen och Blot-Svens son och den tredje är Torulf som strävar efter makt och ser Åsa som ett steg i den riktningen.

Mot sin vilja gifts hon bort med Torulf och de får två barn tillsammans. Deras relation är komplicerad på flera sätt inte bara pga att de har olika religion. Kung Inge säger till Torulf att han inte kan ha en hedning till fru, han måste omvända henne eller göra sig av med henne. Åsa menar att det är konstigt att en religion som pratar om vänlighet och fred sprider sitt budskap med våld. Hon ifrågasätter de metoder som används för att omvända hedningarna och hon vägrar att omvända sig. 

Boken har högt tempo, bra flyt och man lär känna personerna i boken. Catharina Ingelman Sundberg är kunnig på området och hon får in mycket fakta i berättelsen utan att det känns konstigt eller pekpinneaktigt. Jag tycker om den och ger den 3,5 klöver av 5 möjliga.

Detta är tredje delen i Släkten, serien där olika svenska författare skriver en bok var. Jag hoppas verkligen att det kommer fler böcker i serien. Denna bok utspelas ca år 1080. Den första delen är Blandat blod av Katarina Mazetti och den andra är Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg.

1 kommentar:

 1. Hej!
  Har tittat in till dig i bloggen "Shamrock" allt som oftast och där är det omöjligt att kommentera. Sidan blir bara blank när jag försöker. Men här i "Shamrock läser" funkar det. Visst är det märkligt?

  Måste erkänna att jag fnissade när jag läste om pratstunden med tonårsdottern :)

  Ha det fint!

  Ps. Kan vara en risk att jag kommenterar här igen om jag inte får iordning på kommentarsfältet...

  SvaraRadera