torsdag 20 januari 2011

Tre sekunder av Roslund & Hellström

Tre sekunder av Roslund&Hellström

Huvudpersonen Piet Hoffman lever ett dubbelliv. I det ena är han gift och har två barn och i det andra är han polisens infiltratör som ska ta makten på Aspåsanstalten. Där ska han stoppa polska maffians försök att ta över narkotikamarknaden på landets fängelser.

Han är ensam och kan inte lita på någon. Om han avslöjas är han farlig för båda sidor och har inget annat att vänta än döden.

Återigen får vi möta den oförtröttlige Ewert Grens och hans kollegor. Deras jakt på en mördare leder dem mot Piet Hoffman 

Jag tyckte om boken, den är spännande och väldigt trovärdig. Efter vad jag förstått lägger författarna ner mycket tid på research innan de skriver. Jag ger den en väldigt stark 4.  Alltså fyra klöver av fem möjliga

lördag 8 januari 2011

Lekrummet av John Connor

Lekrummet av John Connor  The Playroom

På sin trettonårsdag kidnappas Sophie Kenyon på väg hem från skolan. Sophie är dotter till en domare i West Yorkshire och ett stort polispådrag drar igång.

Kriminalassistent Karen Sharpe är huvudperson i den här deckaren. Efter att i en tidigare utredning gjort på sitt sätt istället för att följa order är hon satt på skrivbordstjänstgöring. En dag kommer den 23-åriga prostituerade Pamela in och anmäler att hon 10 år tidigare som trettonåring tillsammans med två andra flickor i samma ålder blivit våldtagna av en känd parlamentsledamot. Karen börjar undersöka fallet som snart vävs samman med den pågående utredningen om Sophie Kenyons försvinnande. Under sina efterforskningar hindras hon av en man som inte vill att sanningen ska komma fram…
  
Genom hela boken får man kommentarer till det som hänt tidigare i Karens karriär. Varför hon är suspenderad till skrivbordstjänst, varför hon inte går ihop med undersökningsledaren till gruppen som söker efter Sophie Kenyon, varför hon har hand sin dotter men säger att hon är flickans faster osv. Ganska sent i boken kommer förklaringen. Jag tycker att det är lite irriterande och kollade om det finns en tidigare bok eftersom det kändes som att man behövde läsa den. Det verkar som om det finns en tidigare bok men att den inte är översatt och utgiven i Sverige.

Ganska tidigt förstod man vad som har hänt Pamela och vilka som har gjort det. Jag tycker att boken är en helt ok deckare och klart läsvärd, men mer än tre klöver av fem ger jag den inte.