fredag 29 april 2011

Fågelvägen av Anne-Marie MacDonald

Fågelvägen av Anne-Marie MacDonald "The way the crow flies"

Oj den här boken har tagit tid att läsa. Förstår inte varför för den var riktigt bra.

Boken utspelar sig under det kalla kriget i 60-talets Kanada. Huvudperson är Madeleine McCarthy och det är hennes historia vi får ta del av först som den åttaåriga flickans och sen som den vuxna kvinnans.

Det är en harmonisk och lycklig familj som efter en utlandsstationering återvänder till Kanada. De hamnar i Centralia en stillsam flygbas nära den amerikanska gränsen. De lever det perfekta livet i ett lugnt och trevligt område, med trevliga grannar, kollegor, grillfester och kamrater.

Men allt är inte så bra som det verkar vara. Läraren  visar sig vara en pedofil och utsätter några av sina elever för övergrepp efter skolan.  Modern funderar på om pappa är otrogen då hon hittar konstiga lappar i hans fickor och de får mystiska telefonsamtal där någon bara lägger på luren om hon svarar. Pappan är hemlig agent och har hand om en sovjetisk avhoppare som ska vidare till USA. Grannen har suttit i tyskt koncentrationsläger.

En dag försvinner en av Madeleines klasskamrater spårlöst och hon hittas så småningom mördad. En av grannpojkarna blir anklagad för dådet. Han blir så småningom dömd för våldtäkten och mordet mot sitt nekande och trots att inga direkta bevis finns mot honom.

Här hoppar boken till Madeleines vuxna liv. Familjen håller på att falla isär, pappan är sjuk, mamman och Madeleine har dålig kontakt och brodern har gått ut i Vietnamkriget.
Madeleine håller på att slå igenom som komiker när hon plötsligt konfronteras med sina förträngda minnen från barndomen. Vilket så småningom leder till att hon inser vad som verkligen hände i barndomens Centralia.
  
Boken var jättebra. Jag gillade den första halvan när de var barn mycket bättre än andra halvan. Den andra halvan är inte dålig det var nog mer att jag blev överraskad av bytet. När man läser tror man att man vet vem som är gärningsmannen men när Madeleine som vuxen rotar rätt på vad som verkligen hände blir man ändå överraskad. Det var inte riktigt som man hade tänkt sig. Jag tycker mycket om den här boken och vill nog ge den en väldigt stark fyra nästan femma på skalan. Vi säger 4,5 klöver av fem möjliga.