söndag 29 maj 2011

Den farliga leken av Mari Jungstedt

Den farliga leken av Mari Jungstedt


Jenny är 19 år och har fått modellkontrakt med en agentur i Stockholm. Hon håller på att slå igenom internationellt och bli en av de riktigt stora modellerna. Under en fotografering på Gotland misshandlas hennes fotograf Markus Sandeberg så svårt att det klassas som mordförsök.

När sen ytterligare ett mord på en anställd inom samma modellagentur inträffar inser man att misshandeln av fotografen nog hänger ihop med mordet och börjar söka i en större krets. 

Parallellt får vi följa Agnes som är något yngre än Jenny och som också kommer från Gotland. Hon vann en modelltävling och började på samma modellagentur som Jenny. Hon var dock inte lika lyckosam och tillbringar nu sin tid på en anorexiklinik i Stockholm.

Vi träffar återigen Anders Knuts, Karin Jacobsson och deras kollegor. I den här boken lär Karin känna sin bortadopterade dotter lite bättre och hon har också en kärlek på gång. Däremot får journalisten Johan Berg en allt mindre roll i böckerna. I denna känner hans fru Emma Jennys föräldrar men i övrigt tillför han inte boken något speciellt.

Jag gillar Maris deckare och personerna i dem. Men de första böckerna i serien tyckte jag bättre om. Jag ger den tre av fyra klöver.

måndag 23 maj 2011

Hypnotisören av Lars Kepler

Hypnotisören av Lars Kepler

Hypnotisören av Lars Kepler- Lars Kepler är en pseudonym för Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril


I omklädningsrummet vid Tumbas fotbollsplan hittas domaren brutalt mördad efter matchen. När polisen ska underrätta familjen finner de dottern och hustrun mördade och sonen svårt skadad, det visar sig att det finns ytterligare ett barn. För att hitta henne och förhindra att även hon angrips kallar man in Erik Maria Bark, läkare med hypnos som specialitet. Han hypnotiserar pojken för att få honom att prata och meddela var hans syster finns. När Erik Maria Bark går med på att hypnotisera  pojken startar en rad händelser som leder till en massa våld, blod och död.


Parallellt med mordutredningen kidnappas Erik Maria Barks son Benjamin. Den delen av boken drar oss in i en värld av våld och utpressning mellan barn 


Visst är det bra fart i boken. Det händer hela tiden någonting och man vill läsa vidare för att se hur det går och vem som är skyldig. Samtidigt kan jag irritera mig på småsaker som att Erik Maria Bark hela tiden använder sitt fullständiga namn. Om du hette Erik Maria Bark skulle du svara det i telefonen eller presentera dig så då? Förmodligen inte. Boken innehåller väldigt mycket blod (kan tänka mig att det gör sig bra på film) men jag reagerade på att det var väldigt mycket mer än vad jag är van vid i böcker. Dessutom funderar jag på hur en av huvudpersonerna som ligger allvarligt skadad på sjukhuset efter bara två dagar kan ge sig ut och begå nya brott. Och visst förstår jag att par kan ha dåliga relationer  och vara otrogna, men när sonen är kidnappad inleder man knappast en affär…


Lars Kepler är en pseudonym för Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Detta är deras första deckare och jag vet att det redan nu finns ytterligare en ute Paganinikontraktet. Jag kan tänka mig att böckerna kommer att bli bättre med tiden. Men till just den här  är jag lite kluven. Å ena sidan gillar jag tempot och intrigen men å andra sidan blir det lite för mycket ibland. Nej jag ger den nog bara ett medelbetyg. Det blir en trea av fem möjliga
tisdag 17 maj 2011

Bortom ljus och mörker av Lotta Thell

Bortom ljus och mörker av Lotta ThellBortom ljus och mörker av Lotta Thell


Detta är den tredje delen av fem i Lotta Thells romansvit om Eva. Böckerna är självbiografiska och handlar om Eva som började med narkotika redan som tonåring

Eva och Erik har gift sig och livet fungerar någorlunda. Eva har under en period fått metadon av en läkare, men läkaren blir upptäckt och vägrar skriva ut mer till henne. Hon åker tillbaka in i missbruket. Vi får följa Eva och Eriks kamp för att få in Eva på metadonbehandling. Hur Eva ständigt är på jakt på heroin och om vännen Samuel, den ende av ungdomsvännerna som fortfarande finns kvar.

När jag läser boken funderar jag på varför det är så svårt att få hjälp med att få behandling när man vill. Allt verkar väldigt godtyckligt från samhällets sida. 

Precis som de tidigare böckerna är denna bra och fängslande skriven rakt på utan omskrivningar och skönmålningar. Den är lätt att läsa trots att ämnet är tungt. Jag ger det fyra av fem klöver och ser fram mot att läsa de sista böckerna i serien.lördag 14 maj 2011

Den glömda trädgården av Kate Morton

Den glömda trädgården av Kate Morton "The Forgotten Garden"

Den 4-åriga Nell lämnas på ett passagerarfartyg från England till Australien . Hon hittas på kajen i Australien sittandes på sin koffert och tas hon om hand av ett ungt par. Hon växer upp i tron att hon är deras biologiska dotter och när hon på sin 21-årsdag får reda på sanningen rasar hela hennes tillvaro samman.

1975 åker hon tillbaka till England och Cornwall för att försöka ta reda på sanningen om sin bakgrund. Hennes ledtrådar är sagoboken som är skriven av ”Sagoberätterskan”  Eliza Makepeace med illustrationer av Nathaniel Walker. När hon är där köper hon Klippstugan och åker sen tillbaka till Australien för att avsluta sina affärer.

Men allt blir inte som hon tänkt sig och plötsligt står hon där med ansvaret för sin 9-åriga dotterdotter Cassandra.  När Nell dör ärver Cassandra egendomen i England och bestämmer sig för att resa dit.

Nu börjar det stora pusslet som sträcker sig över tre generationers kvinnor och genom mer än ett sekel. De viktigaste årtalen är 1900, 1913, 1975 och 2005. Det är främst mellan dessa årtal som handlingen hoppar och vi får sakta men säkert följa ledtrådar och pussla ihop vad som har hänt och varför.

Jag tycker om den här boken. Det är en perfekt semester eller stannaisängenochläsbok. Jag ger den 4,5 klöver av 5 möjliga