måndag 20 juni 2011

Berättelse om herr Roos av Håkan Nesser

Berättelse om Herr Roos av Håkan Nesser
Ante Valdemar Roos är 59-år och lever ett trist och tråkigt liv med en trist och tråkig sambo och hennes två döttrar. Han jobbar på kontoret på en trist och tråkig fabrik. Han är lite som beiga kunden fast grå. En dag vinner han på stryktipset och säger upp sig från jobbet, men han berättar det inte för någon. Han köper ett torp Lograna ute i skogen och dit åker han varje dag när familjen tror att han åker till jobbet.

Anna Gambowska är 20-år och rymmer från behandlingshemmet Elvaforsen. Hon tar sig in i Valdemars torp för att sova en natt och på så sätt korsas deras vägar.

De får bra kontakt och livet lunkar på i sakta mak tills Annas expojkvän en dag dyker upp. Valdemar och Anna tar Valdemars bil och ger sig iväg. När Valdemars sambo anmäler honom som saknad börjar så småningom jakten.

Kriminalinspektör Gunnar Barbarotti som har brutit benet och går med foten i gips och hans kollega Eva Backman håller i utredningen.

Detta är faktiskt den första Håkan Nesser jag läser. Blev tipsad av Tantaluran och sen hittade jag den på IcaMaxi för halva reapriset. Måste säga att jag blev positivt överraskad av den. Inte är det väl någon riktig kriminalroman men det finns ju ett mord och lite annat att nysta i.

Främst är det väl persongalleriet och personernas tankar som gör boken intressant. Första halvan är riktigt bra men andra halvan tappar en del och slutet gillar jag inte alls. Vet inte vad jag ska säga eftersom jag inte vill förstöra för er som inte har läst den… Men betyget blir nog bara tre klöver av fem möjliga (ev svag fyrklöver)

torsdag 9 juni 2011

Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg

Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg


Sigrids Hemlighet av Karin Wahlberg är del två i serien om Släkten. Det är en serie där varje del skrivs av olika författare. Del ett skrevs av Katarina Mazetti och heter Blandat Blod


Sigrid växer upp som dotter till stormannen Alrik Gårdske på Östergård. En dag när männen på gården är i Sigtuna och modern Bothild ligger i födslovärkar får Sigrid till uppgift att passa sin lillebror Östen. Plötsligt är Östen försvunnen och Sigrid ger sig ut för att leta efter honom. Hon hittar honom i skogen och där händer något hemskt något som förändrar Sigrids liv. Något som hon aldrig berättar för någon.


När boken börja när Sigrid i 11-årsåldern och vi får följa hennes liv på gården. Hennes relation till föräldrarna, syskonen och folket på gården. Hennes och moderns gemensamma intresse för vävning, besöket på kungagille i Sigtuna. 


Sigrid blir bortgift med den mycket äldre men rike Stenkil Stenson. När hon kommer till hans gård blir det svåra år för henne. Hon är Stenkils tredje hustru och hennes uppgift är att föda en arvtagare till gården (något som de tidigare fruarna inte lyckats med). Stenkils syster Gyda vägra lämna ifrån sig nycklar och makt på gården och det går nu flera år utan att Sigrid får träffa sin mamma eller får höra några nyheter från sitt barndomshem. 


Jag tycker om den här boken som utspelar sig i gränslandet vikingatid/medeltid. Jag upplever den som verklighetstrogen och kan mycket väl tänka mig att det var så här runt 1000-talets början. Jag ger den fyra klöver av fem.


lördag 4 juni 2011

Ödets hav av Elisabet Nemert

Ödets hav av Elisabet Nemert
 

Aurora Eken växer upp på den välbärgade Hästnäs gård på 1300-talets Gotland. Hon gifts bort med Claus Peskow en tysk handelsman från Lübeck och de bosätter sig inne i Visby där Claus driver ett handelshus.  I Claus hushåll arbetar pigan Elin Persdotter och de båda kvinnornas öden binds ihop mer och mer och deras livslånga vänskap inleds.

Claus bror fattar tycker för Aurora, Waldemar Atterdags danska armé  invaderar Gotland, Aurora och Elin får fly danskarna. Efter det danska anfallet är inget sig likt och Aurora tvingas fly Gotland och beger sig till Novgorod där hennes farbror driver ett handelshus.

Här hamnar Aurora i politiska intriger på hög nivå och möter också kärleken i tusenmannen Roland Rosenhane.

Jag tycker om historiska romaner och författaren verkar väldigt insatt i hur det var på medeltiden även om hon själv säger att hon blandar fakta och fiction. Aurora har kanske fått lite väl mycket ”makt” för att det ska verka trovärdigt med tanke på att kvinnorna inte hade så stark ställning under medeltiden. Boken har också lite väl mycket klickroman över sig för att den ska tilltala alla men jag tyckte om den. Det är en perfekt liggapåstrandenbok. Jag ger den tre väldigt starka klöver av fem möjliga