onsdag 13 juli 2011

Drömmen förde dej vilse av Anna Jansson

Drömmen förde dej vilse av Anna Jansson


På väg hem från krogen blir kriminalinspektör Maria Wern vittne till en misshandel. Tre gärningsmän misshandlar en pojke i de yngre tonåren. Hon griper in och blir själv illa misshandlad. Vem var vittnet som bara gick förbi och inte ingrep?

Eftersom hon varit inblandad i misshandeln får hon inte utreda den. Hon får istället hand om mordet på en ung kvinna klädd till brud som hittas mördad i Botaniska trädgården. Efter ett tag hittas även kvinnans granne en äldre hypokondriker död. Vem är mannen klädd i munkkåpa som setts i närheten?

I den här boken får Marias kollega kriminalteknikern Erika väldigt stor plats. Hon träffar en läkare och inleder ett förhållande med honom. Läkaren Anders har en dotter och är änkling. Hans fru dog på bröllopsnatten när dottern bara  var några månader gammal. Hon (frun) tog ett kvällsdopp och försvann i havet. För Erikas skull försöker Anders att sluta röka och tar medicin som ger biverkningar bla har han börjat gå i sömnen…

Plötsligt dyker ett tio år gammal lik upp vid en arkeologisk utgrävning av galgbacken. Det visar sig vara Anders fru, hon som försvann på bröllopsnatten.

Som vanligt är det kul att träffa Maria Wern och hennes kollegor igen. Jag tycker mycket bättre om böckerna än tv-serien. Jag tycker nog att den här hör till hennes bättre böcker. Den är perfekt sommarläsning och jag ger den fyra klöver av fem möjliga

söndag 10 juli 2011

Matthandlare Olssons död av Karin Wahlberg

Matthandlare Olssons död av Karin Wahlberg

Vi får återknyta vår bekantskap med Ture Sventon och herr Omar i denna bok… Nej inte riktigt men visst kommer hon in på ämnet Karin Wahlberg.

Detta är sjunde boken om Claes och Veronika. Veronika är gravid med hennes och Claes andra barn Men istället för det planerade kejsarsnittet blir det ilfart till BB.

Matthandlare Carl-Ivar Olsson stannar kvar i Istanbul när hans fru åker tillbaka till Sverige för att jobba. Då blir han knivmördad på en färja. Varför? Claes som hade tänkt vara pappaledig får lämna familjen och åka till Istanbul.

Det visar sig att matthandlare Olsson har hemligheter. Dels när det gäller hans mattaffärer där en speciell matta spelar en viktig roll i boken. En väldigt dyrbar och gammal matta, men var är den nu? Matthandlare Olsson hämtade ut den hos en matthandlare i Istanbul men sen är den spårlöst borta och det verkar vara fler än polisen som är på jakt efter den. Och dels hemligheter när det gäller sitt privatliv. Hemligheter som hans systerdotter (och hjälpreda i butiken) kommer på.

Jag tycker om Karin Wahlbergs böcker och det är perfekt sommarläsning. Men det finns ett mysterium som inte blir löst i boken. Jag hoppas att lösningen presenteras i någon senare bok… Den får klart godkänt. Jag ger den en stark trea eller förresten jag tror att jag ger den en fyra av fem klöver

onsdag 6 juli 2011

Röd Lilja av Nora Roberts

Röd Lilja av Nora Roberts Red Lily

Hayley och hennes dotter Lily har funnit sig väl till rätta hemma hos Roz och Hayely arbetar i handelsträdgården och lär sig mer och mer om arbetet. Hennes problem är de spirande känslorna för Harper (Roz äldste son), hon är rädd för hur det blir om kärleken inte håller. Då blir hon av med både arbete, boende och vänner. Dessutom verkar spöket ”Harperbruden” ha siktat in sig på Hayley. Hon tränger in i hennes tankar och tar över.

Detta är tredje och sista delen om familjen Harper och deras handelsträdgård. Denna gång är det Hayley och Harper som är huvudpersonerna. I denna bok får spöket en mer framträdande plats och man får veta vad som verkligen hände i slutet på 1800-talet när hon dog.

Detta är den sämsta boken i triologin och jag ger den bara två och en halv klöver av fem möjliga. Visst är romantiken som den brukar vara i hennes böcker men spökeriet tar över lite väl mycket…