torsdag 25 augusti 2011

Alltför Nära av Linwood Barclay

Alltför nära av Linwood Barclay Lägg till bildtextDerek har kommit på den perfekta planen för att kunna få vara ifred och hångla med sin tjej. Han ska gömma sig i sin bäste väns (och grannes) hus när familjen reser bort. Men bara en kort stund efter avfärd kommer familjen tillbaka och Derek gömmer sig i källaren. Plötsligt ringer det på dörren. Han hör tre skott och hela familjen Langley har mördats

Efter detta är det Dereks pappa Jim Cutter som blir berättare i boken. Han har tidigare arbetat som chaufför åt stadens borgmästare men fick sparken efter att ha klippt till honom, numera driver han eget och klipper gräsmattor åt folk.

Jim börjar fundera på om mördaren verkligen har gått till rätt hus, kan det har varit de som varit måltavla istället och i sådana fall varför? Av flera anledningar börjar han dra i trådar och försöker komma underfund med vad som har hänt och varför.

Boken är spännande och personerna trovärdiga. Intrigen känns bra och det blir inga lösa trådar på slutet. Jag ger den fyra starka klöver av fem

onsdag 17 augusti 2011

När regnet faller av Brooke Shields

När regnet faller av Brooke Shields Down Came the Rain


När regnet faller Min väg ut ur förlossningsdepression av Brooke Shields

Brooke Shields berättar om sitt liv. Om  kampen för att över huvud taget bli gravid, missfallen, provrörsbefruktning, hormoner osv. Lyckan när hon blir gravid och om hur hon njuter av att vara det. Om den traumatiska förlossningen och om hur depressionen knockade henne totalt nästan direkt. Hur hon bara satt hemma och grät och inte förmådde göra någonting.
Hon beskriver hur svårt det är att inte kunna knyta an till dottern och att det tar ett tag för henne och maken att inse att något är allvarligt fel och att de måste få hjälp.

På ett humoristiskt sätt beskriver hon det hela rakt upp och ner så som hon upplevde det. Därmed inte sagt att alla upplever det likadant. Förlossningsdepression drabbar nästan var 10:de kvinna men ändå pratas det väldigt lite om det. Detta är Brookes sätt att berätta om problemet så att kvinnor ska veta att det finns och att det finns hjälp att få om man drabbas.

Jag tycker att det på det stora hela var en bra bok. Kanske lite väl smetig och amerikansk när hon beskriver dottern i lyriska ordalag. Men å andra sidan tycker väl alla mammor att deras barn är det absolut märkvärdigaste som finns…

Jag ger den en klar trea. Tre klöver av fem


söndag 14 augusti 2011

Paganinikontraktet av Lars Kepler

Paganinikontraktet av Lars keppler

Paganinikontraktet av Lars Kepler uppläsare Jonas Malmsjö

Penelope Fernandez ordförande för Svenska Freds- och skiljedomsföreningen debatterar i morgon-TV med Pontus Ahlman VD för Silencia Defence AB (tillverkare av krigsmateriel). Senare samma dag åker hon och pojkvännen ut i skärgården med sin fritidsbåt. Helt oplanerat kommer Penelopes syster med på färden. Det är den båten som så småningom hittas drivande med en död kvinna ombord. En kvinna som drunknat. En kvinna med lungorna fyllda av bräckt havsvatten, men  inga spår av havsvatten på vare sig kläderna eller resten av kroppen. Hon har drunknat på en båt som fortfarande flyter.

Samma dag hittas generaldirektör Carl Palmcrona med ansvar för svensk vapenexport hängd i sin våning på Östermalm. Dessa två dödsfall visar sig så småningom hänga ihop och den gemensamma nämnaren är vapenexport till krigförande länder.

Jonas Malmsjö är en bra uppläsare men jag märker att jag har lite svårt för ljudböcker. När jag läser själv har jag inga som helst problem med att läsa alla målande beskrivningar men när jag hör dem läsas upp blir jag irriterad och tänker ”kom till saken”…  Sen tycker jag väl inte att man behöver beskriva varje kula eller rekyl in i minsta detalj – det blir nästan lite Jan Guillou över det hela.

Boken känns ändå bättre än deras förra Hypnositören som innehöll lite väl mycket splatterblod. Den här känns mer genomarbetad både när det gäller personer och språk. Fortfarande är det den envise kriminalkommissarien Joona Linna som är huvudperson och jag irriterar mig fortfarande på att de hela tiden använder både för- och efternamn när han nämns. Det gäller förresten även de andra personerna i boken. När det gäller huvudpersonerna som man kommer nära i böckerna tycker jag att det räcker med antingen för eller efternamn. I den här boken dyker även Saga Bauer från Säpo upp och blir så småningom Joonas parhäst.

Jag gav deras förra bok en trea och den här får nog inte högre. Den är bättre än den förra, det är den. Och jag vet inte om betyget hänger ihop med att det är min första ljudbok att jag kanske skulle tyckt bättre om den om jag läst själv, men tre klöver av fem får den.

Blodsdiamanten av Tony Manieri

Blodsdiamanten av Tony Manieri

Gunnar Hultquist chef vid länskriminalen i Malmö ska gå i pension och valet av efterträdare står mellan Michael Stanic och hans kollega/konkurrent Lars Dahlewid. Michael Stanic vill nog gärna vara chef men han vill slippa allt pappersarbete och personalansvar som det för med sig. Å andra sidan vill han absolut inte arbeta med Lars Dahlewid som chef. Han velar fram och tillbaka och får då ett erbjudande från det civila säkerhetsföretaget Defencia. Han tar tjänstledigt från polisen och provar en projektanställning på Defencia som säkerhetskonsult på diamantföretaget DiaCorp. Uppgiften är att se över DiaCorps säkerhetsrutiner.

Han åker för DiaCorps räkning ner till Sydafrika och nu börjar det hända konstiga saker. DiaCorp har hittat en ovanligt stor diamant i en gruva med annars dålig fyndighet. Ledningen har redan sålt diamanten utan att själva ha sett den och under mystiska omständigheter försvinner den. Michael Stanics uppdrag blir nu att tillsammans med säkerhetschefen Blackie få tag i diamanten och föra den till Tel Aviv. Hela DiaCorps framtid hänger på att diamanten hittas och förs till köparen. Plötsligt dyker diamanten upp igen utan att Michael Stanic riktigt förstår hur. När han mellanlandar i Europa får han order om att istället föra diamanten till Lund där DiaCorp har ett kontor.

Ja vad tycker jag? Visst är det underhållande sommarläsning och jag läser gärna mer av den här författaren. Samtidigt har jag lite svårt för den här”hårdkokta stilen” som känns lite tonårsgrabbig (det är nog bästa sättet att beskriva den). Jag ger den tre klöver av fem möjliga