söndag 18 september 2011

Radhusdisco av Morgan LarssonRadhusdisco av Morgan Larsson


När boken börjar är Morris sju år och ska börja skolan. Han bor i en lägenhet med sina föräldrar och sina två systrar.  Han trivs bra med sina kompisar och skolan är ok fastän han inte är så förtjust i fröken. En dag bestämmer föräldrarna att de ska flytta till ett radhus inte så långt ifrån, men tillräckligt långt för att han måste byta skola. Skolbytet går bra, han får nya vänner och en magister ”Cliffhanger”.

Vi får följa Morris genom allt som händer under skoltiden från första skoldagen, kärleksbekymmer, konfirmationsläger, tidningen Okej med toplessbilder av Samantha Fox, TV-serier som V och Macahan, moviebox, videovåld, rädslan för att bli toalettdöpt av niorna när han börjar i högstadiet, familjesemester, första riktiga tjejen, för att inte tala om modet (med axelvaddar och grön skinnslips) ända till skolavslutningen i nian.

Boken är lättläst och rolig och är man som jag nästan jämngammal med författaren blir det en riktig tripp i minnenas allé. Den är till mångt och mycket baserad på Morgan Larssons egen uppväxt i Trollhättan. Trots att boken är skriven ur ett pojkperspektiv ler jag igenkännande åt väldigt mycket och blir även påmind om vissa saker som jag har förträngt. En bok jag verkligen rekommenderar som måbraläsning och den får klart fyra klöver av fem