söndag 23 oktober 2011

Förföljd av det förflutna av Nora Roberts

Förföljd av det förflutna av Nora Roberts The SearchFörföljd av det förflutna

Fiona Bristow blev som ung överfallen och drogad under en joggingtur. Hon lyckades fly och gärningsmannen sitter nu i fängelse. Hon har dragit sig tillbaka till ön Orca utanför Seattle där hon bor med sina tre hundar. Här driver hon sin verksamhet där hon utbildar hundägare och hundförare. Hon är också volontär och initiativtagare till den räddningsgrupp som söker efter försvunna personer i närområdet.  Hon trivs med livet och har nästan slutat att tänka på överfallet som i slutändan ledde till att hennes fästman dödades.

Simon Doyle har fått en valp av sin mamma och behöver hjälp med hunduppfostran. Det visar sig att Fiona inte bara får ta sig an valpen ”Hajen” utan även Hajens husse.

En dag kontaktas hon av polisen som meddelar att unga kvinnor återigen försvunnit under joggingturer och hittats strypta med en röd scarf. Tillvägagångssättet stämmer överens med de tidigare morden och man tror att den nya gärningsmannen har Fiona som slutmål. Hans mål är att avsluta det som Fionas gärningsman misslyckades med.

 
Jag brukar tycka om att koppla av med en Nora Roberts-bok emellanåt. Det brukar vara trevlig läsning med spänning, humor och romantik. Läsning som inte ställer några krav på läsaren. Men i den här boken tycker jag att det bara är hundar, hundar och hundar. Mordgåtan som verkligen kunde bli en bra story försvinner bland kastade bollar och pinnar, uppfostringsmetoder och tuggben. Fiona verkar inte heller speciellt bekymrad om att hon har en seriemördare efter sig… Nej den här når inte ens upp till en trea, den får bara två klöver av fem möjliga.

tisdag 18 oktober 2011

Bara ett barn av Malin Persson GiolitoB


Bara ett barn av Malin Persson Giolito


Jag hade knåpat ihop en lång och genomtänkt recension men lyckades deleta den utan att spara.... Nu blir den lite kortare.

Alex Andersson är sju år och har det svårt i skolan. Han har inga kompisar, han pratar knappt, har svårt att koncentrera sig och hamnar ofta i slagsmål. En dag upptäcker hans fröken att han har brännmärken efter cigaretter på armarna, hon och skolsystern gör en anmälan till de sociala myndigheterna. Det visar sig att Alex förutom brännmärken också har frakturer som självläkt och att ingen läkare någonsin verkar ha tittat på skadorna.


Alex blir omhändertagen enligt LVU (tvångsomhändertagen) och huvudpersonen Sophia Weber utses till hans advokat.


Alex föräldrar dricker för mycket och ganska snabbt misstänker man hans pappa för misshandeln. Mamman är förtvivlad över att de har tagit Alex ifrån henne, hon slänger ut pappan och lovar att gå i behandling. Alex placeras först på ett fosterhem där det inte funkar alls och han flyttas därför till en gård på landet. Här verkar allt gå åt rätt håll, han gör sina läxor, han äter ordentligt och tillbringar så mycket tid han kan i stallet hos hästarna.
Nu bestämmer man att Alex ska fira midsommar med sin mamma. Men man kan väl lugnt säga att midsommaren inte blev som inblandade myndighetspersoner hade tänkt sig…


Boken är bra och tyvärr alldeles för trovärdig. Jag kan mycket väl tänka mig att alla inblandade går in i ett sånt här fall för att försöka göra det absolut bästa för den drabbade. Trots att de följer de lagar och regler som finns blir det ändå så fel. Det enda jag inte gillade med boken var romansen mellan Sophia och polisen Adam S eftersom jag inte tyckte att den tillförde något. Det kändes mest som att man måste ha en sexscen i boken. Vet inte heller riktigt vilken kategori jag ska placera boken i, skönlitteratur eller deckare. Jag väljer nog deckare/kriminalroman. 


Jag tyckte om boken och ger den en klar fyrlöver av fem möjliga.

måndag 3 oktober 2011

Svinhugg av Marianne Cederwall

Svinhugg av Marianne Cederwall

Mirjam blev för några några år sedan övertalad att starta ett privat vårdhem. Men kompanjonerna lurade henne och satte henne ordentligt på pottan medan de själva kammade hem vinsten.
Med kronofogden i hasorna lämnar hon Gotland och tar ett läkarjobb i en liten håla i Norrlands inland. Där träffar hon väninnan Hervor som kan både det ena och det andra. Hon är både synsk och kunnig i i det mesta när det gäller växter och lite annat.

Efter att ha arbetat av och betalad av sin skuld till kronofogden och kommit på fötter ekonomiskt igen köper hon ett gammalt kapell i Kajpe Kviar på Gotland. Tillsammans med Hervor återvänder hon till Gotland för att rusta upp kapellet och fira sommaren där.Hervor tycker att Mirjam ska hämnas på de tre männen som lurade henne och skodde sig på henne. Och det gör de…

Mer tänker jag inte berätta utan det får ni läsa själva om hur det går till. Det är ingen direkt deckare men ändå lite åt det hållet- Boken var småtrevlig och perfekt läsning när man vill koppla av. Jag ger den godkänt med tre klöver av fem möjliga