måndag 28 november 2011

Mirakelmannen av Jonas Moström

Mirakelmannen av Jonas Moström

Kriminalkommissarie Johan Axberg går på sin påtvingade tjänstledighet i avvaktan på misshandelsutredningen av flickvännens exman. Han blir kontaktad av sin gamla barndomsvän Mattias Molin som säger sig ha information om drunkningsolyckan av deras gemensamma barndomsvän Chris Wirén. Mattias vill inte säga något på telefon utan övertalar Johan att åka dit.  Av olika anledningar tar resan längre tid än den behöver och när Johan kommer fram hittar han Mattias ihjälslagen i köket.

Utredningen av Mattias död lämnar mycket att önska och Johan blir mer och mer misstänksam när det gäller utredarna. Speciellt som han är övertygad om att de har häktat fel person. På plats får han dessutom hantera sina egna minnen efter föräldrarnas dödsolycka och svek från den som skulle ha stöttat och hjälpt honom på den tiden.

Mordintrigen är helt ok däremot börjar jag tröttna på Johans sätt att hantera sina flickvänner när det gäller att gå vidare med sina realtioner… Jag tyckte att det var kul att få reda  på lite mer om vad som hände Johan i barndomen efter föräldrarnas bortgång och jag tycker faktiskt om slutet med cliffhangern som Carolina levererade.

Jag tycker om Jonas Moströms böcker om Axberg och Jensen däremot var detta inte den bästa av dem. Jag ger den en trea av fem möjliga klöver

söndag 20 november 2011

Dubbla slag av Malin Persson Giolito

Dubbla slag av Malin Persson Giolito
Dubbla slag handlar om Hanna en advokat som har gått ut alla skolor och universitet med toppbetyg. Hon blev headhuntad till drömjobbet på advokatbyrån: Lemmel & Davidsson. Karriären var spikrak och hon var påläggskalv på firman.

Men så kom livet emellan. Livet med man, två döttrar och en tredje på väg. Hon får färre och färre uppdrag på byrån och att gå hem tidigt dvs normal tid kl 17 ses inte med blida ögon av kollegorna. Hanna har fullt sjå med att få ihop familjelivet med sin och makens karriärer, hämta och lämna på dagis osv.

Bara en av delägarna på byrån ger henne fortfarande utmanade uppgifter att arbeta med. En dag ger han henne en akt som hon måste förvara på något säkert ställe och absolut inte på advokatbyrån. Hon lovar detta men så kör allt ihop sig och akten faller i glömska på det säkra stället. Hanna sägs upp från jobbet. Givetvis kan hon inte avskedas så där bara för att hon är gravid men det klargörs att hon kan ta semester och fixa och dona hemma, men att hon inte är välkommen tillbaka när mammaledigheten är över.

En av kollegorna begår självmord och när Hanna går igenom hans arbete hittar hon lite konstigheter som gränsar till det olagliga. När hon påtalar detta för en av delägarna blir hon tillsagd att det inte är något att bry sig om…

Dubbla slag beskriver hur tufft det är att försöka få ihop familjelivet och karriär samt dubbelmoralen som finns ute på vissa arbetsplatser. Arbetsplatser som slår sig för bröstet och säger sig ha jämställdhetsplaner m.m men som när det kommer till kritan bara är fina ord. Man förväntas arbeta på samma sätt oavsett om man ha barn eller inte.

Boken tar upp ett viktigt ämne och jag blir förbannad på hur orättvist och ojämlikt det trots allt är. Att ingen hänsyn tas till arbetssituationen och att karriärmöjligheter försvinner bara för att man får barn.  Den hemliga akten och kollegan som begår självmord blir ett sidospår som gör att jag funderar på om det är tänkt att vara lite deckare över boken. Men det är inte tillräckligt för att kunna klassas som det. 

Nej det här är nog något så ovanligt som en bok om en helt vanlig kvinna i ett helt vanligt liv… I slutändan ger den hemliga akten i alla fall Hanna möjlighet att hämnas på byrån utan att själv få skulden. Jag hade velat läsa lite mer om hur det gick till men det får man inte veta.

Den här boken får tre klöver av fem möjliga.

måndag 7 november 2011

Svärmaren av Anna Bovaller

Svärmaren av Anna Bovaller

Petra Wester kliver in på advokatkontoret en tidig junimorgon och hittar sin kollega Victoria Fors döende i köket.

Victoria är festklädd, hon har blivit våldtagen och mördad. Kriminalkommissarie Ted Söderberg leder polisutredningen, men delägarna till advokatbyrån som är rädda att advokatbyråns goda rykte tillsätter en egen utredning. De utser Petra Wester att leda den.

Petra hittar en mapp i Victorias dator som är märkt X-files och hon inser att Victoria gjorde lite arbete vid sidan av sitt ordinarie jobb. Spåren leder till Victorias barndom i en förort till Göteborg via fotbollslaget Gamle, deras fotbollsspelare och supporterklubb. Varför har Victoria brutit med sina föräldrar, hur kände hon Petras döda syster och vad har Eva Tellerman för roll i historien?

Boken är bra, den är en riktig pusseldeckare där man får lite bitar här och där både från dåtid och nutid. Vem mördaren är kom jag inte på förrän det var meningen att man skulle komma på det (och det är ju bra). Detta är andra boken om Petra Wester och jag vet inte om man fick reda på mer om henne i den förra boken eller om det är så att allt är lite hemligt. Jag ger den helt klart godkänt. Det blir 3,5 klöver av 5 möjliga.

tisdag 1 november 2011

Tusenskönor av Kristina Ohlsson

Tusenskönor av Kristina Ohlsson

Ett äldre prästpar hittas skjutna i sin lägenhet i Stockholm. Det verkar som att mannen först skjutit hustrun och sen tagit livet av sig själv. Frågan är varför? Så småningom ändras brottsrubriceringen till dubbelmord men frågan är fortfarande varför?

Strax innan detta skedde har parets ena dotter dött av en överdos. Men stämmer det?  Polisen får in motsägelsefulla uppgifter angående hennes missbruk. Och var finns den andra systern? Hon som följde med systern i ambulansen till sjukhuset och sen identifierade henne.

Parallellt med mordutredningen får vi följa Ali som kommer från Irak men som nu sitter gömd i en lägenhet i Sverige och väntar. Han väntar på att utföra ett uppdrag som betalning för att sen få uppehållstillstånd i Sverige och kunna ta hit sin familj

Den tredje handlingstråden är en ung svensk kvinna som befinner sig i Thailand och som plötsligt får sin identitet kapad. Hon kommer varken åt sina bankkonton eller mail och lyckas inte heller få kontakt med sina nära och kära i Sverige. Hon anklagas istället för narkotikainnehav och uppmanas att överlämna sig till den thailändska polisen.

Vi får träffa Alex Recht och hans grupp igen. Fredrika Bergman är gravid och har svåra mardrömmar, hon befinner sig på gränsen till sjukskrivning. Peder Rydh kommer inte så bra överens med gruppens nya medlem Joar Sahlin och han tvingas dessutom att gå på kurs om jämlikhet pga av sin attityd till kvinnor. Alex har också personliga problem som tär på honom.

Jag tycker att det är bra deckare men kanske lite väl långsökt på slutet. Låt inte det hindra er boken är klart läsvärd och jag ger den 3,5 klöver av 5.