fredag 16 december 2011

Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg

Tempelbranden av Catharina Ingelman-SundbergTempelbranden av Catarina Ingelman-Sundberg


När boken börjar är Åsa i 9-årsåldern och hon har fått i uppgift att gå till visthusboden för att hämta lök. Då kommer det ryttare in på gården, de stormar in i huset och kräver att gårdsfolket ska konvertera till kristendomen. När de vägrar blockerar männen dörren och tänder eld på huset. Åsa försöker förtvivlat få upp dörren för att rädda sin familj. Männen tar med sig Åsa och kung Stenkil överlämnar henne i stormannen Jarlabankes vård. Där uppfostras hon som om hon vore hans egen dotter.

Åsa växer upp till en vacker och egensinnig kvinna som utbildas till runristare. Jarlabankes släkt är kristen men Åsa vägrar att överge sin hednatro. Tre män kommer att spela stor roll i hennes liv, den första är Björn Runristare, den andre är Erik hedningen och Blot-Svens son och den tredje är Torulf som strävar efter makt och ser Åsa som ett steg i den riktningen.

Mot sin vilja gifts hon bort med Torulf och de får två barn tillsammans. Deras relation är komplicerad på flera sätt inte bara pga att de har olika religion. Kung Inge säger till Torulf att han inte kan ha en hedning till fru, han måste omvända henne eller göra sig av med henne. Åsa menar att det är konstigt att en religion som pratar om vänlighet och fred sprider sitt budskap med våld. Hon ifrågasätter de metoder som används för att omvända hedningarna och hon vägrar att omvända sig. 

Boken har högt tempo, bra flyt och man lär känna personerna i boken. Catharina Ingelman Sundberg är kunnig på området och hon får in mycket fakta i berättelsen utan att det känns konstigt eller pekpinneaktigt. Jag tycker om den och ger den 3,5 klöver av 5 möjliga.

Detta är tredje delen i Släkten, serien där olika svenska författare skriver en bok var. Jag hoppas verkligen att det kommer fler böcker i serien. Denna bok utspelas ca år 1080. Den första delen är Blandat blod av Katarina Mazetti och den andra är Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg.

måndag 12 december 2011

Ett litet snedsprång av Denise Rudberg

Ett litet snedsprång av Denise Rudberg

Den nyblivna änkan Marianne Jidoff 55 år kontaktas av sin chef (Olle Lundqvist) som vill att hon ska avsluta sin tjänstledighet och komma tillbaka till jobbet som åklagarsekreterare. Han behöver hjälp, de har problem med läckor på kontoret och Mariannes analytiska förmåga behövs. Han vill att hon ska arbeta med några speciellt utvalda poliser Torsten Ehn och Augustin Madrid för att komma till rätta med problemet. Torsten är en erfaren utredare och Augustin är alldeles nybakad och även han handplockad av Mariannes chef. Dessa tre bildare en kärntrupp i den här utredningen.

Första fallet är finansmannen Christer Turin som blir körs ihjäl utanför sin Östermalmsvåning. Något som senare visar sig vara mord då man inte bara kört på honom utan även backat tillbaka över honom för att vara säker på att han dör. Något senare hittas en ung kvinna mördad i ett skogsparti. Mordet verkar inte ha något samband med det första men ändå har Torsten känslan av att det är så. Och slutligen inträffar ett tredje mordfall som sker på samma sätt som det första.

Några av spåren leder till Just nu en väldigt speciell och ganska sluten och nästan sektliknande och alternativ terapianläggning ute i skärgården. De tar bara emot de som är beredda att betala dyrt för sig. De bägge mördade männen har båda deltagit i Just nu:s kursverkasmhet

Vi får även följa Paula Steen som lever i ett olyckligt äktenskap. Hon får anonyma SMS och känner sig iakttagen. Hon är säker på att någon varit inne i huset, men hennes make säger att hon inbillar sig och överreagerar.

Denise Rudberg säger att böckerna tillhör en helt ny genre elegant crime. Det är kriminalhistorier i överklassmiljö, tjusiga middagar, designerkläder osv.  Jag vet inte om jag håller med, det är nog de första svenska elegant crime-böckerna men nog finns det elegant crimeböcker sen tidigare.

Jag tycker att det är kul med en äldre kvinnlig huvudperson i en deckare istället för de vanliga männen med relations- eller spritproblem …  Jag tycker om personerna i boken. De känns trovärdiga och kompletterar varandra. Jag ser fram emot att få träffa dem igen och det kommer jag nog att göra eftersom  Ett litet snedsprång är det första i en serie kriminalromaner om och med Marianne Jidoff.

Det är en trevlig deckare inte speciellt blodig utan mer spänningsroman lite som de deckare man läste när man var liten av Christie, Lang osv.  Jag tycker om den, den flyter på bra med bra story och lätt språk. Fyra klöver av fem får den av mig.