onsdag 15 februari 2012

Den perfekte mannen av Sheila O'Flanagan

Den perfekte mannen av Sheila O'Flanagan The Perfect Man

Britt McDonaugh arbetar som skilsmässoadvokat i Dublin och trivs med det. Hon är pliktrogen, noggrann och uppfattas av omgivningen som lite tråkig. För att bearbeta skin skilsmässa skrev hon en bok som blev en succé. Hon bjuds in som föreläsare på en lyxkryssare i Karibien med tema ”Romantikryssning”. När hennes förläggare blir skadad ber hon systern Mia rycka in som resesällskap.

Mia lever som ensamstående mamma i Spanien men lyckas skaffa barnvakt åt dottern och följer med som Britts assistent. Mycket för att kryssningen ska göra strandhugg i Guatemala och hon  gärna vill återse platsen där hon träffade mannen som är far till hennes barn, mannen som hon fortfarande är kär i.

Systrarna är varandras motsatser. Britt är allvarlig, plikttrogen och Mia är utåtriktad och varm. Under resan blir det slitningar mellan dem men de kommer också varandra närmare.

På kryssningen finns också Leo Tyler en man som åker ensam på en romantikkryssning och bor i en av de dyraste sviterna på båten och Steve Shaw, kryssningschefen.

Boken var lättläst men kunde gott ha kortats ner lite. Det kändes lite väl segt ibland och det hände inte mycket på kryssningen. Det hände inte mycket över huvud taget förrän i sista kapitlet… och dessutom hittade jag flera stavfel. 

Det får bli en knapp trea för denna bok. Så med nöd och näppe ger jag den tre klöver av fem.

Scarpetta av Patricia Cornwell

Scarpetta av Patricia Cornwell


Vi får återigen möta dem Scarpetta, Benton, Marino och Lucy.

Oscar Bane hittar sin flickvän mördad. Han tas till Bellevuesjukhuset där Benton jobbar och kräver att få blir undersökt av Kay Scarpetta. Hon undersöker honom och han berättar för henne att han kom hem till flickvännens lägenhet där han blev överfallen men att inkräktaren flyr och han finner sin flickvän död. Han berättar också att han är förföljd och att de försöker ta över hans hjärna.

På en nättidningen Gotham Gotcha skrivs elaka artiklar om Scarpetta men Lucy är skribenten på spåren
En kvinna hittas mördad och i lägenheten mittemot bor en äldre änka som tittar lite väl djupt i glaset. Hon har rekryterats till en nättidning på ett udda sätt och ser till att artiklar som skickas till henne publiceras när de ska.

Benton har ordnat arbete åt Marino hos New Yorkpolisen och i detta mordfall korsas deras vägar igen.

Jag har varit lite besviken på de senaste böckerna om Kay Scarpetta men den här tycker jag påminner om de första. Hela persongalleriet är tillbaka och tillsammans (utom Rose) och det hela är mer som det var förr. Jag gillar den här boken det är nog inte en fyra riktigt än men inte långt ifrån.